Wie kan meedoen
- Kinderen en jongeren met rijpe-B-cel non-Hodgkin lymfoom (B-NHL) bij wie de ziekte is teruggekeerd (recidief) of bij wie de ziekte niet heeft gereageerd op de behandeling (refractair).
- Leeftijd: 1 tot en met 25 jaar.
Doel
Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe veilig en werkzaam de nieuwe tisagenlecleucel behandeling is voor kinderen en jongeren met rijpe-B-NHL bij wie de ziekte is teruggekeerd of niet heeft gereageerd op de behandeling.
Achtergrond
In dit onderzoek wordt een nieuwe manier getest om een recidief B-NHL bij kinderen en jongeren te behandelen.
Tisagenlecleucel, van de firma Novartis, is een zogeheten CAR-T-therapie (immunotherapie). Hierbij worden T-cellen (een bepaald soort witte bloedcellen) uit het bloed van de patiënt gefilterd. Vervolgens worden ze in het laboratorium zodanig aangepast dat ze kankercellen kunnen opsporen en vernietigen. De veranderde T-cellen worden via een infuus teruggegeven. Ze kunnen nu het eiwit CD19 herkennen dat op het oppervlak van lymfoomcellen zit, en deze cellen doden.
Tisagenlecleucel is al goedgekeurd (‘geregistreerd’) voor de behandeling van bepaalde vormen van acute leukemie bij kinderen en voor bepaalde vormen van B-cellymfoom bij volwassenen. Maar het is nog niet geregistreerd voor de behandeling van kinderen of jongeren met recidief of refractair B-NHL. Om het middel ook bij deze patiëntengroep voor te mogen schrijven is onderzoek nodig.