Wie kan meedoen
- Kinderen met een nieuw gediagnosticeerd neuroblastoom (alle stadia)
- 1-18 jaar
Doel
Het doel van dit onderzoek is om het afweersysteem te monitoren tijdens (immuun)therapie. Er zijn meerdere soorten cellen in het bloed betrokken bij het afweersysteem. We kijken naar het effect op afweercellen, o.a. NK-cellen, T-effector- en T-reg-cellen. Ook zullen we de bloedspiegels van dinutuximab bestuderen.
Achtergrond
De behandeling van patiënten met een neuroblastoom is verschillend en afhankelijk van de risicogroep. Het afweersysteem blijkt een grote rol te spelen in de behandeling van kinderen met een neuroblastoom. Er is alleen nog weinig kennis over de werking van het afweersysteem van deze kinderen en in hoeverre dit iets zegt over het succes of falen van deze behandeling.
Een deel van de patiënten wordt behandeld met een medicijn ‘dinutuximab’. We weten dat dit medicijn invloed heeft op de werking van de afweercellen. Daarom willen we kijken naar de hoeveelheid dinutuximab in het bloed.
Het is afhankelijk van de behandelgroep hoelang het onderzoek duurt. Het kan een eenmalige bloedafname zijn tijdens diagnose of meerdere afname momenten voor, tijdens en na de behandeling bij kinderen met een hoog risico neuroblastoom.
Bij midden en laag risico neuroblastoom patiënten nemen we bij diagnose eenmalig 5 ml extra bloed af. Bij hoog risico neuroblastoom patiënten nemen we bij diagnose en gedurende de behandeling maximaal 25 keer 5 ml bloed extra af.
We doen dit altijd op een moment dat er al bloed wordt afgenomen. We zullen er niet extra voor prikken. In het bloed kunnen wij de aanwezigheid en de werking van afweercellen meten. Hierdoor kunnen we veel informatie krijgen over het afweersysteem en of er specifieke cellen invloed hebben op het slagen of falen van de behandeling.
De risico’s zijn verwaarloosbaar en er is geen extra belasting voor de patiënt.