Over de gegevens
Nu gaat het Máxima gegevens van kinderen met kanker via de cloud ook breder beschikbaar stellen aan onderzoekers die werken aan kinderkanker, in Nederland en daarbuiten. Zo kan er nog meer, sneller en beter onderzoek gedaan worden. En kan de kennis die verstopt zit in al die data tot nieuwe inzichten leiden, om in de toekomst de behandeling van kinderkanker te verbeteren.
Bij de eerste soort gaat het om gegevens over de diagnose en behandeling van kinderen met kanker. Bijvoorbeeld het type tumor, het geslacht van het kind en de leeftijd toen de kanker werd vastgesteld, en het behandelprotocol.
Daarnaast gebruiken onderzoekers materiaal van kinderen met kanker in de Biobank – zoals tumorweefsel of bloed – om metingen te doen in het lab. Dat doen ze alleen met toestemming van ouders en kind. Zo brengen ze afwijkingen in het DNA van de tumor in kaart, en kijken ze naar het effect daarvan op de gen-activiteit in de kankercellen.
Sommige stukken van onze cloudomgeving zijn alleen toegankelijk vanaf het computernetwerk in het Máxima voor extra veiligheid.
Over de cloud
Voor onderzoek is niet alleen steeds meer opslagruimte, maar ook steeds meer computerkracht nodig. Anders kost het misschien wel maanden om onderzoek te doen dat met snellere computers maar een paar dagen duurt.
De opslagruimte, computerkracht en de programma’s om al die berekeningen uit te voeren heten samen IT-infrastructuur. De IT-infrastructuur van de research afdeling in het Máxima is niet meer krachtig genoeg om de steeds groeiende hoeveelheid onderzoeksgegevens te verwerken.
Daarom maakt het Prinses Máxima Centrum gebruik van clouddiensten van een commerciële partij. Dit zorgt voor een snellere, flexibelere en goedkopere manier van werken met grote hoeveelheden data.
Over beveiliging en privacy
Alle aanbieders van clouddiensten, dus ook Google Cloud, moeten voldoen aan de Europese (GDPR) en Nederlandse (AVG) privacywetgeving. Bij het opslaan van data in Nederland moet Google Cloud dus ook voldoen aan alle Nederlandse wetten en regels op het gebied van kwaliteit, veiligheid en privacy.
Alleen geverifieerde gebruikers – van het Máxima of van collega-onderzoekers bij andere instellingen – krijgen toegang tot onze cloudomgeving. Alle gebruikers moeten een training volgen voordat ze in de cloudomgeving mogen. Onderzoekers krijgen alleen toegang tot de data die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren. Ze moeten altijd met een multi-factor authenticatie inloggen bij het Google Cloud Platform.
Sommige stukken van onze cloudomgeving zijn alleen toegankelijk vanaf het computernetwerk in het Máxima voor extra veiligheid.
Het Máxima behoudt altijd de controle over de onderzoeksgegevens en de verwerking ervan. Gegevens die op het Google Cloud Platform staan worden bijvoorbeeld versleuteld als ze niet in gebruik zijn. Tijdens rekentaken kan een beheerder van Google wel toegang krijgen tot de gegevens, maar dit hebben we nadrukkelijk verboden in de afspraken met Google. Het Máxima voert jaarlijks een veiligheidstest uit om er zeker van te zijn dat er geen zwakke plekken zijn in de beveiliging van onze IT-infrastructuur.