Wie kan meedoen
Een vooraf geselecteerde groep van (jong) volwassenen die symptomatische osteonecrose hebben ontwikkeld tijdens of kort na de behandeling van ALL op kinderleeftijd (behandeld volgens de DCOG ALL-9, 10, 11 of EsPhALL behandel protocollen).
Doel
Het doel van dit onderzoek is om inzicht te verkrijgen in hoe vaak en in welke mate lange termijn gevolgen van symptomatische osteonecrose voorkomen bij (jong)volwassenen behandeld voor ALL. Momenteel kunnen wij kinderen die op dit moment klachten ervaren als gevolg van osteonecrose niet goed informeren over wat de kansen zijn op herstel. Wij hopen dat de informatie uit dit onderzoek ons in de toekomst kan helpen deze kinderen beter te informeren.
Achtergrond
De overleving van kinderen met ALL is de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd. Aangezien de behandeling van ALL gepaard kan gaan met toxiciteit, zijn inzichten in de lange termijn gevolgen steeds belangrijker geworden.
Osteonecrose wordt ook wel gedefinieerd als het (tijdelijk) afsterven van botcellen als gevolg van een verminderde bloedtoevoer naar het bot, wat kan zorgen voor (pijn)klachten en functionele beperkingen. Dit treedt op tijdens of kort na het staken van de behandeling. Als er sprake is van klachten, spreken we van symptomatische osteonecrose. Uit eerder onderzoek is gebleken dat in 60% van de kinderen met symptomatische osteonecrose er na een aantal jaar nog klachten zijn. Echter, momenteel is er nog onvoldoende inzicht in de lange termijn gevolgen van symptomatische osteonecrose op volwassen leeftijd.