Wie kan meedoen
- Kinderen en volwassen bij wie ten minste vijf jaar geleden een hersentumor is vastgesteld in de zogenoemde achterste schedelgroeve of het gebied bij de hypofyse en/of hypothalamus. Hieronder vallen de volgende hersentumoren: craniofaryngioom, laaggradig glioom (pilocytair astrocytoom, opticus glioom), intracraniële kiemceltumor, ependymoom en medulloblastoom.
- Leeftijd: 6-30 jaar.
Doel
Het doel van dit onderzoek is om te kijken wat het effect is van bestraling (radiotherapie) op de hypothalamus.
Achtergrond
De hypothalamus is een belangrijk onderdeel van de hersenen. Het regelt alle hormonen, de stofwisseling, het dag-nacht ritme en het gedrag. Wanneer er schade aan de hypothalamus optreedt kan dit dus veel gevolgen hebben.
We weten uit eerder onderzoek dat de hypothalamus beschadigd kan worden door een hersentumor of door een operatie. Maar we weten nog niet of en in welke mate bestraling (radiotherapie) de hypothalamus kan beschadigen. Ook weten we niet in hoeverre schade aan de hypothalamus invloed heeft op de neurocognitie (het vermogen om te denken, te begrijpen en te onthouden).
Onderzoeksopzet
We onderzoeken patiënten die tussen 2005 en 2020 een behandeling hebben gehad voor een hersentumor met risico op schade aan de hypothalamus. In dit onderzoek willen we de functies van de hypothalamus onderzoeken (hormonen, eetgedrag, slaappatroon, lichaamstemperatuur en dagelijkse activiteit). Ook willen we neuropsychologische opdrachten doen om te kijken naar neurocognitie. We zoeken naar de relatie tussen gegeven bestraling, hypothalame schade en neurocognitie.
Wat houdt meedoen in
We vragen deelnemers om thuis vragenlijsten in te vullen en een dagboek bij te houden. We zullen ook wat metingen doen tijdens het bezoek in het Prinses Máxima Centrum (voor de zorg), zoals de neuropsychologische opdrachten. Sommige deelnemers vragen we om 7 dagen een polsbandje te dragen om de slaapactiviteit te meten. Deelname aan deze studie kost ongeveer 120-180 minuten extra tijd.