Wie kan meedoen
- Kinderen ouder dan 16 jaar met kanker of ouders van een kind met kanker
- Algemeen kinderartsen en kinderoncologen
Doel
Het doel van dit onderzoek is achterhalen wat een algemeen kinderarts moet weten en doen, wanneer zij een kind met verdenking op kanker ziet. De informatie die verzameld wordt tijdens dit onderzoek zal de basis zijn voor een nieuwe scholing die ontworpen zal worden voor algemeen kinderartsen, zodat zij kinderkanker tijdig herkennen.
Achtergrond
Kinderkanker is een zeldzame, soms levensbedreigende ziekte. Sinds 2018 is de zorg voor kinderen met kanker in Nederland gecentraliseerd in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. De behandeling kan ook plaats vinden in een Shared Care centrum. Echter, meestal komt een kind eerst bij de algemeen kinderarts met bepaalde klachten, voordat de diagnose kanker gesteld wordt.
Algemeen kinderartsen (in opleiding) komen niet vaak in aanraking met kinderen met kanker en kinderartsen geven aan dat zij misschien niet snel genoeg aan kinderkanker denken. Deze studie richt zich op het achterhalen van de benodigde informatie om een nascholing te ontwerpen voor algemeen kinderartsen om tijdig een kind met kanker te herkennen en voor deze kinderen te zorgen in noodsituaties.