Kinderen met B-cel of T-cel acute lymfatische leukemie (ALL) of lymfoblastair lymfoom (LL) bij wie de ziekte terugkomt (recidief) kunnen resistentie ontwikkelen en reageren vaker onvoldoende op bestaande medicijnen. Een allogene stamceltransplantatie is dan de enige kans op genezing, maar daarvoor moet de ziekte eerst teruggedrongen worden. Daarom zijn nieuwe therapieën nodig.
Daratumumab is een monoklonale antistof: dat is een eiwit dat een ander uniek eiwit (in dit geval CD38 op het oppervlak van de leukemiecel) herkent en eraan bindt (het is dus een vorm van immunotherapie). CD38 is in hoge mate aanwezig op het oppervlak van tumorcellen bij ALL en LL. Door de binding van daratumumab aan CD38 kan het immuunsysteem de tumorcel herkennen en vernietigen. Daratumumab wordt al gebruikt bij volwassenen met multipel myeloom, een andere vorm van bloedkanker.
In dit onderzoek kregen kinderen daratumumab in combinatie met standaard chemotherapie. Daratumumab kon veilig worden toegevoegd aan chemotherapie. De meeste deelnemers kregen te maken met bijwerkingen van daratumumab, maar deze waren niet anders dan wat eerder gezien was bij volwassenen.
Stamceltransplantatie mogelijk maken
Tussen 2018 en 2022 kregen 24 kinderen met teruggekeerde T-cel ALL daratumumab in combinatie met chemotherapie. Bij 41,7% van deze kinderen waren na de eerste kuur alle tekenen van de ziekte verdwenen (complete respons). In totaal vertoonde 83,3% van deze groep kinderen een complete of bijna complete respons. Drie kwart van deze kinderen kon vervolgens een allogene stamceltransplantatie krijgen.
Ook bij een deel van de kinderen met teruggekeerde LL zorgde daratumumab voor een complete respons en droeg bij aan het mogelijk maken van een stamceltransplantatie.
Bij kinderen met teruggekeerde B-cel ALL had daratumumab minder effect. Zeven kinderen met B-cel ALL kregen daratumumab, geen van hen vertoonde na de eerste kuur een complete respons. Daarom werd deze groep niet verder uitgebreid.
Samenvattend wijzen de resultaten van dit onderzoek erop dat daratumumab veilig kan worden gecombineerd met standaard chemotherapie bij kinderen met teruggekeerde B-cel ALL en T-cel ALL of LL, ook bij kinderen die zwaar voorbehandeld zijn. Toevoeging van daratumumab aan standaard chemotherapie droeg bij aan het mogelijk maken van allogene stamceltransplantatie. De onderzoekers denken dat het de moeite waard is om de klinische activiteit van daratumumab verder te onderzoeken bij kinderen met T-cel ALL, zowel bij teruggekeerde ziekte als bij nieuwe diagnose. Een onderzoek met een vergelijkbaar middel, isatuximab, is inmiddels ook afgerond en de resultaten worden verwacht.
De wetenschappelijke publicatie vind je hier: Bhatla T, Hogan L MD, Teachey DT, et al. Daratumumab in Pediatric Relapsed/Refractory Acute Lymphoblastic Leukemia or Lymphoblastic Lymphoma: DELPHINUS Study. Blood. 2024 Aug 16:blood.2024024493.