Wie kan meedoen
- Kinderen met een laaggradig glioom (LGG) of ponsglioom (DIPG)
- 5-18 jaar
Doel
Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of we met een MRI-scan het gedrag (oftewel het metabolisme) van een hersentumor in beeld kunnen brengen.
Achtergrond
In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 120 kinderen een hersentumor vastgesteld. Soms is er niet direct een behandeling nodig en kan er worden afgewacht. Als er wel een behandeling nodig is, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk: een operatie, bestraling of chemotherapie, of een combinatie hiervan. Een kind met een hersentumor wordt regelmatig gecontroleerd. Tijdens een controle wordt ook vaak een MRI-scan gemaakt. Deze MRI-scan wordt gebruikt om te kijken of er aanwijzingen zijn dat de hersentumor weer gaat groeien of om bijwerkingen van de behandeling op te sporen. Deze MRI-scans worden gemaakt met een MRI-scanner met een sterkte van 3 Tesla. Echter, als we een sterkere MRI-scanner gebruiken (7 Tesla) kunnen we scans maken waardoor we misschien meer te weten kunnen komen over het gedrag van de tumor.
In deze studie gebruiken we deze 7 Tesla MRI-scanner. Informatie van deze scans kan ons bijvoorbeeld helpen om beter te begrijpen waardoor sommige tumoren sneller groeien dan anderen, of waarom sommige tumoren beter op een behandeling reageren dan anderen. Met dit onderzoek willen we uitzoeken of dit mogelijk is.
Deze 7 Tesla MRI-scan is extra. De reguliere 3 Tesla MRI-scans zullen zoals gebruikelijk worden uitgevoerd. De extra 7 Tesla MRI-scans worden in ongeveer dezelfde periode gepland als de reguliere MRI-scans: eenmaal vlak na de diagnose en daarna twee keer tijdens reguliere MRI-controles. In totaal zal een kind voor dit onderzoek drie extra scans ondergaan in een periode van 12 maanden.
Dit onderzoek is opgezet door het UMC Utrecht en wordt uitgevoerd door artsen en onderzoekers in het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum.