Wie kan meedoen
- Kinderen met iedere nieuwe oncologische diagnose
- Leeftijd: 6-18 jaar
Doel
Met dit onderzoek willen we bekijken of het zinvol is om de cognitie (onder meer het denk- en leervermogen) en het gedrag vanaf kort na diagnose te ‘volgen’ bij kinderen met een nieuwe oncologische diagnose, om zo beter te kunnen voorspellen welke kinderen cognitieve of gedragsmatige klachten zouden kunnen krijgen als gevolg van hun ziekte en/of behandeling.
Achtergrond
Kinderen die kanker doormaken of een (goedaardige) tumor hebben (gehad) kunnen als gevolg van de ziekte, behandeling en alles daaromheen cognitieve problemen ontwikkelen. Dit zijn problemen met bijvoorbeeld het geheugen, de concentratie of de snelheid van het denken. Op dit moment worden zulke problemen bij de meeste kankersoorten alleen onderzocht als daar een aanleiding voor is. Hierdoor worden cognitieve of gedragsmatige problemen soms pas later opgemerkt, als deze al verder gevorderd zijn.
Daarom willen we in dit onderzoek vanaf kort na diagnose, om het halfjaar, kort bekijken hoe het gaat met de cognitie en het gedrag. Zo kunnen we voor ieder individueel kind zien of hun prestaties veranderen over de tijd of ongeveer hetzelfde blijven. We denken dat er in het patroon van deze veranderingen wellicht informatie te vinden is die ons kan helpen voorspellen welke kinderen op de langere termijn cognitieve of gedragsmatige problemen zullen ontwikkelen. Als we deze problemen vroegtijdig kunnen signaleren, kan hier in de toekomst al eerder ondersteuning bij worden geboden.