Wie kan meedoen
- Kinderen met diffuus midlijn gliomen, waaronder diffuus intrinsiek ponsgliomen (DIPG); nieuw gediagnosticeerd, na radiotherapie of bij progressie
- Leeftijd: vanaf 2 jaar
Doel
Het doel van dit onderzoek is om te kijken of een nieuwe behandelcombinatie voor diffuus midlijn glioom werkt. De nieuwe behandeling bestaat uit een combinatie van twee medicijnen: ONC201 en een tweede medicijn. Op dit moment wordt paxalisib als tweede medicijn in combinatie met ONC201 onderzocht. Later kunnen er extra studie-armen bijkomen waarin we andere medicijnen in combinatie met ONC201 onderzoeken.
Achtergrond
Een diffuus midlijn glioom is een kwaadaardige tumor in de hersenen of het ruggenmerg die moeilijk te behandelen is. In dit onderzoek willen we kijken of een nieuwe behandelcombinatie van het medicijn ONC201 met een tweede medicijn werkt in de behandeling van diffuus midlijn glioom.
ONC201 is een nieuw medicijn dat zorgt voor een stressrespons in de tumorcellen. Deze stressrespons leidt tot allerlei anti-kankereffecten waardoor de tumorcellen uiteindelijk dood gaan. ONC201 is al eerder gebruikt in medisch wetenschappelijk onderzoek bij volwassenen en kinderen met verschillende soorten kanker, waaronder hersentumoren. Deze onderzoeken laten zien dat behandeling met ONC201 de levensverwachting kan verlengen.
Op dit moment onderzoeken we de behandelcombinatie van ONC201 en paxalisib. In veel tumoren zijn er afwijkingen (mutaties) in bepaalde processen binnen de tumorcellen. Een van deze processen noemen we de PI3K/mTOR pathway. Een afwijking in deze pathway zorgt ervoor dat kankercellen beter kunnen groeien. Dit is ook het geval bij de meeste diffuus midlijn gliomen. Paxalisib remt deze pathway. Door deze pathway te remmen wordt dus ook de tumorgroei geremd. Daarnaast versterkt paxalisib de werking van ONC201.
Het primaire doel van de studie is om te kijken of deze medicijnen het leven van patiënten met een diffuus midlijn glioom kunnen verlengen. De medicijnen kunnen gebruikt worden zolang de ziekte niet erger wordt en er niet teveel bijwerkingen optreden.
Daarnaast willen we kijken hoeveel van de ingenomen ONC201 of het tweede medicijn (paxalasib) er daadwerkelijk in de tumor terechtkomt. Hiervoor vragen we kinderen om vóór de operatie ONC201 of het tweede medicijn in te nemen. Tijdens de geplande operatie nemen we tumorweefsel af en bekijken we hoeveel van de medicijnen er in het tumorweefsel zit. Dit onderdeel doen we alleen bij kinderen die in de gewone zorg ook een operatie/biopt zouden krijgen.
Ook willen we kijken wat het effect is van ONC201 of het tweede medicijn in combinatie met de behandeling met radiotherapie. Dit onderdeel doen we alleen bij kinderen die in de gewone zorg ook radiotherapie zouden krijgen.