Wie kan meedoen
- Kinderen en jongvolwassenen met een voorloper-B-cel acute lymfatische leukemie (ALL) of met B-cel non-hodgkinlymfoom (NHL) bij wie de ziekte is teruggekomen (recidief) of niet reageert op de behandeling (refractair).
- Leeftijd ≤21 jaar (ALL) en <18 jaar (NHL).
Doel
Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of KTE-X19 CAR-T-cellen, wanneer deze bij kinderen zijn toegediend na drie dagen chemotherapie, veilig en werkzaam zijn bij de behandeling van kinderen met een recidief of refractaire ALL of NHL.
Achtergrond
De experimentele behandeling in dit onderzoek wordt KTE-X19 genoemd.
KTE-X19, van de firma Kite Pharma, is een zogeheten CAR-T-celtherapie (immunotherapie). Hierbij worden T-cellen (een bepaald soort witte bloedcellen) uit het bloed van de patiënt gefilterd. Vervolgens worden ze in het laboratorium zodanig bewerkt dat ze kankercellen kunnen herkennen en aanvallen. De bewerkte cellen heten ‘chimeric antigen receptor’ T-cellen, afgekort CAR-T-cellen.
De CAR-T-cellen worden via een infuus teruggegeven. Ze kunnen nu het eiwit CD19 herkennen dat op het oppervlak van leukemie- en lymfoomcellen en ook normale B-cellen zit.
Het doel van de behandeling met CAR-T-cellen is om remissie te bereiken. Er is nog te weinig ervaring om te zeggen of behandeling met alleen CAR-T-cellen op lange termijn voldoende is om de leukemie of het lymfoom te genezen. Daarom wordt ook gekeken of verdere behandeling nodig is, bijvoorbeeld met een stamceltransplantatie.