Wie kan meedoen
- Kinderen en jongeren met acute myeloïde leukemie (AML) bij wie de ziekte onlangs is vastgesteld (nieuw gediagnosticeerd)
- Leeftijd: 0 tot en met 18 jaar
Doel
We willen onderzoeken of we de behandeling van kinderen en jongeren met AML kunnen verbeteren door:
- Een verbetering van de indeling in risicogroepen voor de behandeling
- Het toevoegen van extra behandelmogelijkheden voor bepaalde groepen
Achtergrond
De behandeling van AML bestaat uit intensieve chemokuren, en soms nog een stamceltransplantatie. Om te bepalen hoe de behandeling er precies uit moet zien, worden patiënten verdeeld in verschillende behandelgroepen, dit noemen we “risicogroepen”. We bepalen de risicogroep onder andere door te kijken naar de kenmerken van de AML-cellen die bij de diagnose gezien worden, en hoe de ziekte in het begin van de behandeling reageert.
Het protocol dat tot nu toe gebruikt werd voor de behandeling van kinderen en jongeren met AML liet goede resultaten zien: 70-80% van de kinderen overleeft de ziekte met deze behandeling. Als de ziekte niet reageert op de behandeling, of later weer terugkomt, zijn de vooruitzichten slechter. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat de AML niet reageert of weer terugkomt.
In het nieuwe onderzoek blijven we in grote lijnen dezelfde behandeling geven als we eerder al deden. Met de informatie die we hebben gekregen uit eerder onderzoek kunnen we nu wel nog beter kijken naar de kenmerken die de risicogroep voor de behandeling bepalen. Ook willen we voor specifieke groepen extra behandelmogelijkheden aan de standaard behandeling toevoegen. We hopen dat we hiermee de behandeling kunnen verbeteren.
Dit wetenschappelijk onderzoek is opgezet door het NOPHO-DB-SHIP consortium (een samenwerking van 14 verschillende landen in en buiten Europa) en wordt uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen. In Nederland wordt het onderzoek gedaan in het Prinses Máxima Centrum.