Wie kan meedoen
- Kinderen met (verdenking op) neuroblastoom
- Leeftijd: 0-18 jaar
Doel
Het doel van dit onderzoek is om de veiligheid en verdraagbaarheid op korte termijn van de 68Ga-SATO scan te vergelijken met de huidige MIBG-scan.
Achtergrond
Bij ongeveer 80% van de kinderen met neuroblastoom is de ziekte zichtbaar op een MIBG-scan, maar bij ongeveer 20% niet. Dus niet iedereen kan bij controlebezoeken worden vervolgd met een MIBG-scan en daarnaast zijn er verschillende nadelen aan de MIBG-scan.
De SATO-scan is een gerichtere NBL beeldvormingstechniek die zich richt op een eigenschap van NBL, namelijk de aanwezigheid van een eiwit genaamd SSTR (somatostatine receptor).
In dit onderzoek krijgen de kinderen een 68Ga-SATO PET/CT-scan (SATO-scan) naast de standaard MIBG-scan.
Daarvoor zal het kind een enkele injectie van het SATO krijgen via een reeds geprikt infuus of via een reeds bestaande centrale lijn. Idealiter wordt de PET/CT-scan uitgevoerd in dezelfde anesthesiesessie (alleen bij kinderen die sedatie nodig hebben) als de MIBG-scan, het standaard diagnostisch onderzoek. Dit verlengt de anesthesietijd met 30-40 minuten en vereist geen extra plaatsing van een intraveneuze canule (voor dit onderzoek).
Alternatieve logistiek aanvaardbare oplossingen zijn: a) de 68Ga-SATO PET/CT-scan wordt gemaakt op de dag van MIBG-injectie (dag voorafgaand aan MIBG-scan; niet voor kinderen die anesthesie nodig hebben) of op de dag van een MRI (voor patiënten die anesthesie nodig hebben), b) een aparte scan-dag, niet in combinatie met de standaard diagnostische MIBG-scan of MRI, zolang de MIBG-scan en de 68Ga-SATO PET/CT-scan niet meer dan twee weken uit elkaar liggen (alleen voor kinderen die geen anesthesie nodig hebben).