Wanneer kinderen te maken krijgen met kanker is het mogelijk dat zij cognitieve schade oplopen als gevolg van de behandeling. Onze groep focust zich op de vroege identificatie van cognitieve achteruitgang door middel van een combinatie van neuropsychologisch onderzoek en de analyse van MRI-scans. Deze onderzoeken zullen uiteindelijk een bijdrage leveren om verdere neuropsychologische problemen bij patiënten en overlevenden van kanker voorkomen.
Er wordt verondersteld dat neurocognitieve stoornissen het gevolg zijn van veranderingen van de witte stof in de hersenen, vooral na behandeling met bestraling. Problemen met slaap of stress zijn twee andere factoren die ook kunnen leiden tot functionele of structurele tekortkomingen in de hersenen.
Het verband tussen slaap, stress en MRI-resultaten zijn niet systematisch onderzocht. Met mijn onderzoek zal ik MRI-resultaten gebruiken om functionele en structurele veranderingen in de hersenen van kinderen met hersentumoren te onderzoeken. Dit zal meer inzicht geven in de precieze neurobiologische verandering in de hersenen en het verband met cognitieve achteruitgang bij onze overlevenden.