Doelen van het onderzoek
- De effectiviteit onderzoeken van twee slaapinterventies voor kinderen, jongeren en adolescenten tijdens en na de behandeling van kinderkanker.
- Om psychosociale uitkomsten te bepalen van patiënten en survivors van een botsarcoom.
Hoe voeren we het onderzoek uit?
1a. MICADO-2 studie: Deelnemers worden gerandomiseerd in een i-Sleep interventie groep of een wachtlijstconditie. Deelnemers in de interventiegroep krijgen 5 online sessies gedurende 5-8 weken. Hierna wordt de slaap op verschillende meetmomenten gemeten met een 7-daagse Actigraph, een slaapdagboek en vragenlijsten.
1b. Slaapprofessor studie: Wij onderzochten een interactieve voorlichting over slaaphygiëne met een sociale robot op de polikliniek op haalbaarheid, effectiviteit en ervaringen.
2. Patiënten komen voor hun standaard controle op de multidisciplinaire polikliniek met meerdere specialisten: een (kinder)oncoloog, orthopedisch chirurg, revalidatiearts, radiotherapeut-oncoloog (indien van toepassing), fysiotherapeut en psycholoog. Naast deze zorg, zullen de patiënten worden gevraagd om extra fysieke testen te doen en aanvullende vragenlijsten in te vullen.
Betekenis voor de zorg
1a. i-Sleep is haalbaar en effectief gebleken bij volwassen patiënten met kanker, maar het is niet bekend of dit hetzelfde is bij adolescenten en jongvolwassenen. Door dit inzicht te krijgen, kunnen wij hopelijk een effectieve interventie bieden aan adolescenten en jongvolwassenen die last hebben van slapeloosheid na hun behandeling.
1b. Het is belangrijk om de kennis van gezinnen van kinderen met kanker over slaaphygiëne te vergroten. Een sociale robot zou een geschikt hulpmiddel kunnen zijn, maar dit is nog niet eerder gebruikt of onderzocht. Dit onderzoek is gericht op het verkennen van het gebruik van een sociale robot voor voorlichting over slaaphygiëne.
2. Met de kennis uit dit onderzoek kan de psychosociale zorg voor patiënten en survivors van een botsarcoom worden verbeterd
Onderzoeksteam
Hinke van der Hoek (PhD student), Shosha Peersmann (PhD student), Leonie Tigelaar (PhD student), Prof. Dr. Martha Grootenhuis (Promotor), Dr. Raphaele van Litsenburg (Co-promotor), Dr. Hans Merks (Co-promotor), Dr. Marloes van Gorp en Drs. Laura Beek.
Publicaties
van Bindsbergen KLA, van der Hoek H, van Gorp M, Ligthart MEU, Hindriks KV, Neerincx MA, Alderliesten T, Bosman PAN, Merks JHM, Grootenhuis MA, van Litsenburg RRL. Interactive Education on Sleep Hygiene with a Social Robot at a Pediatric Oncology Outpatient Clinic: Feasibility, Experiences, and Preliminary Effectiveness. Cancers. 2022; 14(15):3792. https://doi.org/10.3390/cancers14153792