De presentatie van opgeknipte eiwitten door onze cellen is de sleutel voor het detecteren en aanvallen van kanker. Eén van de halmarks van kanker is dat tumoren zich kunnen evalueren om herkenning bij immuuncellen te vermijden. Hierdoor kan het immuunsysteem geen actie ondernemen tegen ontwikkelende kanker en kan het lijden tot verdere progressie van de ziekte.
In al onze cellen worden eiwitten in kleinere moleculen gehakt die we peptiden noemen. Een molecuul genaamd MHC-I (major histocompatibility complex class I) is verantwoordelijk voor de presentatie van peptiden op het oppervlak van antigeen presenterende cellen. In het geval van kanker worden vreemde peptiden van abnormale eiwitten gepresenteerd die afwijken van gezonde cellen. T-cellen kunnen deze abnormale MHC-I-peptidecomplexen markeren om de bedreiging voor onze gezondheid aan te pakken. Kinderkankers staan echter bekend om het hebben van weinig unieke mutaties, wat maakt dat minder van deze abnormale peptiden gepresenteerd worden aan T-cellen.
Samen met dr. Annelisa Cornel en Ester Dünnebach richt mijn onderzoek zich op het ontrafelen welke MHC-I gepresenteerde peptiden uniek zijn voor tumorcellen. Wij richten ons op het identificeren van deze unieke peptiden en het isoleren specifieke T-cellen isoleren die deze peptiden herkennen. We bestuderen het potentieel van deze cellen als nieuwe immuuntherapie strategieën om het immuunsysteem van patiënten te stimuleren de kanker te elimineren.