De benoeming van Lex Eggermont geeft een impuls aan de ontwikkelingen in de immuno-oncologie bij zowel kinderen als volwassenen. De uitbreiding van research en zorg op dit gebied is de komende jaren een belangrijke focus van het Prinses Máxima Centrum.
Win-win
Van huis uit is Eggermont gespecialiseerd in melanoom, een vorm van huidkanker. De prognose van dit ziektebeeld is in de afgelopen tien jaar enorm verbeterd, dankzij de ontwikkeling van de eerste immuuntherapieën. Ook bij kinderen met kanker begint immunotherapie een verschil te maken.
Zijn benoeming ziet Eggermont als een belangrijke strategische stap waardoor de volwassen- en kinderoncologie elkaar verder kunnen versterken. Op het gebied van klinische toepassingen van CAR-T-cellen ligt de kinderoncologie voorop; de volwassen oncologie loopt voorop bij het beïnvloeden van het immuunsysteem met zogenoemde checkpoint inhibitors. Beide gebieden kennen tal van ontwikkelingsmogelijkheden en kunnen elkaar versterken. Eggermont: ‘Ik zet in op de win-win tussen het Máxima en het UMCU. Ik hoop aan te zetten tot een versnelde integratie en een bloeiende samenwerkingscultuur tussen de twee.’
Samenwerking structuur uitbouwen
De integratie van expertise met samenwerkingspartners op het Utrecht Science Park is een logische stap in de ontwikkeling van het Máxima, vindt Eggermont. Voorop staat samenwerking en integratie met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het UMCU. Ten eerste heel praktisch door gedeelde operatiekamers en intensive care, door faciliteiten voor radiotherapie en radiodiagnostiek en door een laboratorium- en farmaceutische infrastructuur.
Net zo belangrijk is de samenwerking tussen onderzoeksprogramma’s. Bijvoorbeeld naar de verschillende afweercellen rondom tumoren, ook wel ‘immune-profiling’ genoemd, en bioinformatica-onderzoek om slimmer nieuwe en betere medicijnen te ontwikkelen. Met het hoogleraarschap van Eggermont krijgt het Máxima een nog nauwere aansluiting met het speerpunt Cancer in het UMCU. Dit moet meerwaarde opleveren voor alle partners.
Integreren, niet dupliceren
Eggermont: ‘Eén van mijn grootste missies is om integratie tussen wetenschappers tot stand te brengen en drempels weg te nemen. Om immunotherapie voor kinderen met kanker zo goed en snel mogelijk te ontwikkelen moeten we integreren, niet dupliceren.’