Bij kinderen met een bottumor kan het lastig zijn om tijdens een operatie ál het tumorweefsel weg te halen. Bij een operatie voor een niertumor kunnen niet altijd genoeg lymfeklieren weggehaald worden, waardoor het lastig is om te bepalen hoe agressief de tumor is. En bij buikoperaties kunnen kinderen schade krijgen aan de urineleider – de buis tussen de nieren en de blaas. Deze uitdagingen bij de operatie leiden tot een verminderde kwaliteit van leven van kinderen met kanker.
Speciale kleurstoffen
Met het GLOW-project, gefinancierd met deze Young Investigator Grant, wil Willemieke Tummers uit de Wijnen groep in het Prinses Máxima Centrum operaties voor kinderen met kanker verbeteren. Met FGS worden speciale kleurstoffen gebruikt die oplichten onder een nabij-infraroodcamera. Zo kunnen chirurgen tijdens de operatie beter zien wat ze doen. De techniek wordt getest in drie situaties: om lymfeklieren zichtbaar te maken bij niertumoren, om de urineleider te vinden bij buikoperaties, en om de grens tussen tumor en gezond weefsel te zien bij bottumoren.
Complicaties verminderen
Willemieke Tummers, arts in opleiding tot specialist kinderchirurgie en onderzoeker in de Wijnen groep in het Máxima, leidt het onderzoek. Ze licht toe:
‘We willen dat kinderen met kanker de best mogelijke kans krijgen op genezing, zonder onnodige schade. Als fluorescentie-geleide chirurgie goed blijkt te werken, kunnen we tijdens de operatie veel preciezer werken. Dat betekent dat we meer tumorweefsel kunnen verwijderen en tegelijkertijd belangrijke structuren kunnen sparen. Zo hopen we complicaties te verminderen en de kwaliteit van leven van kinderen met een bottumor, niertumor of tumor in de buik te verbeteren.’
Als het project succesvol is, willen de researchers de techniek verder onderzoeken in andere ziekenhuizen en samenwerken met farmaceutische bedrijven om de kleurstoffen op grotere schaal beschikbaar te maken. Het uiteindelijke doel: fluorescentiegeleide chirurgie als standaard onderdeel van operaties bij kinderen met kanker.
KWF steunt het onderzoek van Willemieke Tummers met een Young Investigator Grant van ruim €750.000. In totaal honoreert KWF in deze financieringsronde 16 translationele onderzoeksprojecten.