Samenwerken en versterken
Bij ongeveer 10% van de kinderen met kanker speelt genetische aanleg een rol. De ziekte ontstaat dan door een aangeboren verandering in het DNA. Prof. Kuiper vertelt over zijn onderzoek: ’Optimale zorg voor kinderen met een erfelijke aanleg voor kanker begint bij het herkennen en begrijpen van de aandoening. We onderzoeken waarom bij kinderen met foutjes in bepaalde genen tumoren kunnen ontstaan en hoe dat gebeurt. Daarnaast onderzoeken we de specifieke genetische patronen die deze tumoren kenmerken. Deze kennis draagt bij aan ontwikkelingen op het gebied van vroege diagnose van de erfelijke aandoening, de behandeling en nazorg voor het kind, en op termijn mogelijk zelfs het voorkomen van kanker.’ Hij vervolgt: ‘Daarvoor is de samenwerking met het UMC Utrecht cruciaal. Ik hoop binnen mijn hoogleraarschap deze samenwerking tussen het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum verder te kunnen versterken, zowel op het gebied van onderzoek als onderwijs.’
Roland Kuiper is ruim 15 jaar actief in genetisch onderzoek naar kinderkanker. Hij was nauw betrokken bij de ontdekking van verschillende oorzaken van erfelijke kanker, zowel bij kinderen als bij volwassenen. De oorspronkelijke focus van zijn onderzoek aan kinderkanker lag bij acute lymfatische leukemie (ALL), een van de meest voorkomende vormen van kanker bij kinderen. In het Máxima is hij zich ook gaan richten op andere vormen van kinderkanker, waaronder Wilms tumoren en non-hodgkin lymfomen. Erfelijke aanleg speelt bij sommige kinderen met deze vormen van kanker een belangrijke rol.
Deze nieuwe leerstoel, die valt onder de speerpunten Child Health en Cancer, wordt ondergebracht op de afdeling Genetica van het UMC Utrecht en gaat per 1 augustus 2022 in. De oratie van prof. dr. Kuiper zal op een later moment plaatsvinden.