Het project waarvoor Molenaar de beurs aanvroeg heet iTHER2.0. Dat staat voor individualized therapy 2.0 en is het vervolg van een eerder project. In iTHER1 werden tumoren van uitbehandelde patiënten onderworpen aan een uitgebreid diagnostisch onderzoek. Aan de hand van het DNA en RNA profiel dat hieruit volgde, gaf een team van wetenschappers en clinici een advies over welke behandeling mogelijk nog effect kon hebben bij deze patiënten.
In iTHER2.0 zullen de onderzoekers een stapje verder gaan. Zij willen de diagnoses verder categoriseren, zodat er direct een behandeladvies duidelijk is. ‘In ongeveer de helft van de tumoren vinden we een genetische afwijking waarvoor we specifieke medicatie adviseren’, vertelt Molenaar. ‘Deze patiënten kun je toegespitst behandelen, waardoor er minder bijwerkingen zijn.’ Het verhoogt dus niet alleen de kans op succes, maar ook de kwaliteit van leven.
In de andere helft van de gevallen werd geen afwijking gevonden waar medicatie tegen is. Om daar verandering in te brengen, gaat het team nu mini-tumoren opkweken uit patiënten weefsel. Met dit organoïden systeem, dat door Hans Clevers en zijn groep is ontwikkeld, kunnen onderzoekers in het lab veel verschillende tumor types kweken. Deze mini-tumoren gebruikt het onderzoeksteam om in kaart te brengen voor welke geneesmiddelen dat type tumor gevoelig is.
ZonMw Precision Medicine Program kent 1,4 miljoen euro toe aan het project. Zij noemden de groep van aanvragers sterk, multidisciplinair en ervaren. ‘Het toont de kracht van het Prinses Máxima Centrum’, zegt Molenaar, ‘ook Máxima-collega’s Jarno Drost, Marc van de Wetering, Frank Holstege, Bastiaan Tops, Patrick Kemmeren en Emmy Dolman en ook Jan Koster van het AMC zijn namelijk betrokken bij de aanvraag en het onderzoek.’