Al onze lichaamscellen bevatten DNA. Daarop staat alle informatie opgeslagen die ons lichaam nodig heeft. Soms sluipen er foutjes in de DNA-code waardoor iemand ziek wordt. Met CRISPR/Cas9 kunnen we in de toekomst mogelijk deze foutjes verhelpen.
Dit biedt de mogelijkheid om ziekten te verhelpen, zoals kanker. Maar de toepassingen zijn veel breder. Met CRISPR/Cas9 kan de bouwtekening van elk organisme in theorie aangepast worden. Dat geeft veel voordelen in het wetenschappelijk onderzoek naar ziekten van het DNA, en ook in de landbouw.
Prof.dr. Charpentier heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder dit jaar de Kavli prijs voor nanowetenschappen, voor haar werk aan CRISPR/Cas9. En in gesprekken over toekomstige Nobelprijzen ontbreekt haar naam niet. Op maandag 29 oktober komt zij haar werk presenteren op het Scientific Symposium van het Prinses Máxima Centrum in de Jaarbeurs, Utrecht.
Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor dit tweedaagse evenement, waarop ook andere grote namen uit het veld van (kinder-)oncologie en biomedische technologieën spreken. Registratie is niet meer mogelijk.