Dankzij professor Grootenhuis, actief in de kinderpsychologie sinds 1992, is er veel nieuwe kennis opgedaan over het psychosociale en kinderoncologisch veld. Deze kennis heeft ervoor gezorgd dat zogenaamde interventies en ondersteunende systemen zijn ingevoerd met als doel de kwaliteit van leven voor kinderen met kanker en hun families te verbeteren.
De opgedane kennis en onderzoeksresultaten worden internationaal gedeeld via wetenschappelijke publicaties en samenwerkingsverbanden. Inmiddels staan er ruim 300 publicaties op Grootenhuis’ naam en is zij oprichter van het ‘Pediatric Psycho-Oncology committee’ van de International Society of Pediatric Oncology (SIOP).
Ceremonie
Tijdens een ceremonie ontving Martha Grootenhuis uit handen van de rector van de Universiteit van Luzern een oorkonde. Ook werd zij tijdens de lofrede, ook wel laudatio genoemd, toegesproken: ‘Ik heb de ceremonie als heel bijzonder ervaren. Het is eervol deze onderscheiding te ontvangen en zo erkend te worden voor het werk dat ik doe. De woorden uit de lofrede raakten mij. In het bijzonder dat ik als een rolmodel wordt ervaren. Ik hoop van harte dat dit zo is, en dat jonge onderzoekers ook geïnspireerd blijven om bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven voor kinderen met een chronische ziekte of kanker en hun familie.’
Mentor
In haar carrière heeft Martha Grootenhuis in totaal 38 PhD-studenten als mentor begeleid. ‘Voor mij voelt dit eredoctoraat ook als een eerbetoon aan alle promovendi met wie ik gewerkt heb, niet alleen in Utrecht maar ook in Amsterdam. Ik heb veel van hen geleerd en ervaar het als bijzonder een aantal jaren met hen samen te mogen oplopen. Ik zou het eredoctoraat aan al mijn promovendi willen opdragen.’
De Universiteit van Luzern reikte het eredoctoraat uit in het kader van de nieuwe faculteit ‘Behavioral Sciences and Psychology’. Collega-onderzoeker prof. dr. Gisela Michel droeg Grootenhuis voor, waarna via een stemming het doctoraat werd toegekend.