De studie, de eerste gerandomiseerde trial op dit gebied, laat zien dat de toediening van immunoglobulines ziekenhuisopnames voor koorts vermindert. En dat verbetert de kwaliteit van leven van kinderen met ALL. Begeleider/mede auteur kinderoncoloog Marc Bierings is trots: ‘Het feit dat we een gerandomiseerde studie deden, is groot nieuws. Veel behandelaars vermoedden namelijk dit resultaat, maar wij hebben het bewezen.’
Minder opnames
In de studie werd onderzocht of immunoglobulines (IVIG) ziekenhuisopnames voor koorts kunnen voorkomen. Tijdens de behandeling voor ALL daalt het immuunsysteem van kinderen, waardoor de kans op infecties toeneemt. In het onderzoek werden 177 kinderen willekeurig verdeeld over twee groepen: de ene groep kreeg driewekelijks IVIG-profylaxe, de andere groep kreeg de gebruikelijke zorg. De resultaten toonden dat kinderen die IVIG-profylaxe (uit voorzorg) ontvingen minder vaak werden opgenomen voor koorts (206 keer tegenover 271 in de controlegroep). Hoewel het aantal bacteriële infecties vergelijkbaar was, bleek IVIG vooral effectief tegen koorts zonder aangetoonde verwekker, meest waarschijnlijk virale infecties.
Meting
Volgens Kirsten Thus is dit onderzoek een belangrijke stap: ‘Dit is de eerste keer dat we met een gerandomiseerde studie hebben laten zien dat immuunglobulines ziekenhuisopnames voor koorts kunnen verminderen. Voor kinderen die vaak opgenomen worden met koorts kan dit echt een uitkomst zijn.’ Hoewel niet alle kinderen deze behandeling nodig hebben, kan het nuttig zijn om immuunglobulineniveaus te meten bij kinderen die vaak met koorts in het ziekenhuis liggen.