Combinatietherapie bij agressieve kinderhersentumor
Diffuus midlijn glioom (DMG) is een groep snelgroeiende hersentumoren die met name voorkomt bij kinderen. Het is een ongeneeslijke vorm van kinderkanker – kinderen overlijden gemiddeld negen tot elf maanden na diagnose. In het Máxima als onderdeel van het internationale klinische studienetwerk PNOC.
De resultaten uit de eerste studies zijn bemoedigend, maar na een tijdje stopt ONC201 Dr. Esther Hulleman, onderzoekgroepsleider in het Máxima, gaat met de nieuwe financiering onderzoeken waarom DMG-tumoren er ongevoelig voor worden. Ze kijkt naar het effect van ONC201 op het afweersysteem in muizen. Welke onderdelen van het afweersysteem spelen een rol bij de verminderde werking? Ook bekijkt ze welke genen in de tumor een effect hebben op de werking van het medicijn.
Door eerst de werking van ONC201 verder uit te pluizen, kan Hulleman gericht op zoek naar een ander medicijn dat in combinatie met ONC201 de werking kan verlengen en zo de behandeling van kinderen met DMG verbeteren. De leden van het internationale PNOC-netwerk denken mee over de studie. Als het nieuwe project leidt tot een betere combinatiebehandeling, kan deze binnen de klinische studie aan kinderen met DMG worden gegeven.
Doelwitten voor therapie bij Hodgkin-lymfoom
Hodgkin-lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker die vooral bij jongvolwassenen voorkomt. Ongeveer 40 kinderen per jaar krijgen deze diagnose. De behandeling met chemotherapie werkt goed – bijna alle kinderen met de ziekte genezen. Maar ze kunnen op latere leeftijd last krijgen van ernstige bijwerkingen of late effecten. Bijvoorbeeld long- en hartziekte, verminderde vruchtbaarheid en een hoger risico op een tweede kanker.
In het nieuwe onderzoeksproject gaat kinderoncoloog dr. Friederike Meyer-Wentrup daarom op zoek naar aanknopingspunten voor een nieuwe, doelgerichte behandeling voor Hodgkin-lymfoom. Doelgerichte behandelingen vallen specifiek de tumorcellen aan en laten gezonde cellen met rust. Daardoor zorgen ze voor minder, of minder ernstige, bijwerkingen en late effecten.
Bij Hodgkin-lymfoom zijn de tumorcellen afhankelijk van normale afweercellen. Die ‘praten’ met elkaar door het uitwisselen van signaalstoffen. Meyer-Wentrup gaat tumor- en goedaardige cellen van kinderen met Hodgkin-lymfoom kweken in het lab. Daarin onderzoekt ze hoe ze de signalen tussen beide soorten cellen kan onderbreken zodat de tumorcellen doodgaan. Dit kan nieuwe doelwitten opleveren voor de ontwikkeling van een betere behandeling voor kinderen en volwassenen met deze vorm van lymfeklierkanker.
KWF kent voor deze twee onderzoeksprojecten in totaal €1,2 miljoen toe.