Groepsleider: Dr. Claudia Janda
Ontwikkelen van antilichamen en nanobodies voor theranostics
Door het combineren van therapie en diagnose (theranostics) hopen wij gepersonaliseerde behandelingen voor kinderoncologie te verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn op antilichaam gebaseerde radiotracers die gebruikt worden voor PET-scans en radioactieve immunotherapie. Deze zijn belangrijk voor diagnose, behandeling, behandelstratificatie voor immunotherapie en het monitoren van behandeling in de oncologie voor volwassenen. Dit wordt echter nog weinig onderzocht in de kinderoncologie ondanks veelbelovende mogelijkheden. In samenwerking met prof. dr. Max van Noesel en de Theranostics Facility van het UMC Utrecht ontwikkelen wij radiotracers gebaseerd op nanobodies voor PET-scans en radioactieve immunotherapie die zich richten op antigenen die tot overexpressie komen bij osteosarcoma en andere solide tumoren bij kinderen. Uiteindelijk is ons doel om de behandeling te verbeteren en de PET-scans van specifieke doelwitten voor de evaluatie van de behandeling te kunnen gebruiken voor kinderen met sarcomen.
Engineering van chimere antigeenreceptoren en bi-specifieke T-celactivators voor immunotherapieën
Immunotherapieën hebben als doel om het immuunsysteem van de patiënt te stimuleren om de kankercellen te bestrijden en zijn veelbelovend voor het behandelen van kankersoorten die ongevoelig zijn voor de standaardbehandeling. Echter brengen osteosarcoma en andere solide tumoren in kinderen nieuwe uitdagingen voor immunotherapieën met zich mee, zoals een lage expressie van tumor-specifieke antigenen, antigeen ontsnapping, dichtgepakte extracellulaire matrix en een micro-omgeving die het immuunssysteem onderdrukt.
In samenwerking met het CAR T-cel programma, de Celtherapiefaciliteit en de Single Cell Genomics Facility van het Prinses Máxima Centrum, ontwikkelen wij antilichamen en nanobodies tegen (nieuw geïdentificeerde) antigenen voor kinderkankers. Ook gebruiken wij innovatieve benaderingen voor screening om de relatie tussen structuur en functie van chimere antigeenreceptoren en bi-specifieke T-celactivators te achterhalen.
Engineering modulatoren van de Wnt en BMP signaalpaden om regeneratie van weefsel dat is beschadigd door behandeling te verhogen
Wnt en BMP signalering zijn geconserveerde signaalpaden die geactiveerd worden door verschillende interacties tussen meerdere ligand en receptor variaties, waardoor zij hoge pleiotrope functies veroorzaken. Vanwege de cruciale rol van beide paden in onderhoud, proliferatie en differentatie van stamcellen is er in de regeneratieve geneeskunde veel interesse in specifieke activatie of remming van deze signalering.
Ons lab is erg geïnteresseerd in het combineren van structurele en functionele onderzoeken met protein engineering (met name antilichamen) voor de ontwikkeling van Wnt en BMP signalering modulators met medicijnachtige eigenschappen. Op dit moment focussen wij ons met name op het ontwikkelen van nieuwe Wnt surrogates voor regeneratie van weefsel dat is beschadigd door behandeling, zoals schade aan de darmen door radioactieve straling of ototoxiciteit als gevolg van chemotherapie waardoor het gehoor of de balans is aangetast. Wij onderzoeken de activiteit van deze Wnt surrogates in verschillende in vitro en in vivo modelen voor weefselschade en -regeneratie.
Identificeren van nieuwe behandelstrategieën voor hoogrisico osteosarcomen
Osteosarcoom is het meestvoorkomende type botkanker. Het komt voornamelijk voor bij kinderen en jong volwassenen en ontwikkelt zich meestal rond de metafyse van pijpbeenderen. Van alle tumoren bij kinderen is ongeveer 5% osteosarcoom. Ondanks dat de genezingskans van patiënten met een osteosarcoom zonder uitzaaiingen is toegenomen, reageren kinderen met uitgezaaide en terugkerende osteosarcomen nauwelijis op de standaardbehandeling. De overlevingskans na 5 jaar van kinderen met uitgezaaide of terugkerende tumoren is lager dan 30%. Daarom zijn er nog altijd selectievere en effectievere behandelmethodes nodig.
Om de ontwikkeling en progressie van osteosarcomen beter te begrijpen, werken wij nauw samen met verschillende onderzoeksgroepen in het Prinses Máxima Centrum. Samen zorgen wij voor een multidisciplinaire aanpak waarbij gebruik wordt gemaakt van grensverleggende technieken, zoals single cell transcriptomics, single cell genomics en organoïden technologie. Hiermee hopen wij uiteindelijk nieuwe behandelstrategieën te identificeren voor kinderen met hoogrisico osteocsarcomen.
- Ontwikkeling van nucleaire nanobody-gebaseerde theranostics voor hoog risico sarcomen bij kinderen (met dr. Max van Noesel and dr. Alex Poot) – Stichting Kinderen Kankervrij (2023-2027) – Nieuwsbericht
- Toxiciteit van methotrexaat en dexamehason bij botontwikkeling – Sticting Kinderen Kankervrij (2021-2022)
- Ontleden van de tumor micro-omgeving van osteosarcoom om nieuwe strategieën voor therapeutische doelwitten te identificeren - Stichting Loeka (2020-2024)
- Identificeren en evalueren van markers voor immunoPET radiotracers voor rhabdomyosarcoom (RMS) imaging - Stichting Kinderen Kankervrij (2020-2022)
- Ontwikkeling van osteosarcoma organoids van patiënten – Stichting Loeka (2019-2023)
Twinning program KiTZ
Opzetten van een state-of-the-art platform voor het ontdekken van innovatieve, effectievere CAR T-celconstructen tegen solide tumoren bij kinderen - met Franziska Blaeschke van KiTZ (2024-2025)
Personalized medicine voor kinderkanker – met prof. dr. Max van Noesel, prof. dr. Jan Molenaar, en dr. Marcel Kool van het Máxima samen met dr. Ina Oehme and dr. Olaf Witt van KiTZ (2022-2023) – Nieuwsbericht
Ontwikking van immunotherapie voor kinderen met hoog risico Rhabdomyosarcoma (RMS) - met Ana Bonito van KiTZ (2021-2023)
Prinses Máxima Centrum Foundation
Via de Prinses Máxima Centrum Foundation worden regelmatig donaties ontvangen. Met dankbaarheid besteedt de Janda groep deze donaties aan onderzoek naar de ontwikkeling van en nieuwe behandelstrategieën voor osteosarcoom.
Yan KS, Janda CY, Chang J, Zheng GXY, Larkin KA, Luca VC, Chia LA, Mah AT, Han A1, Terry JM, Ootani A, Roelf K, Lee M, Yuan J, Li X, Bolen CR, Wilhelmy J, Davies PS, Ueno H, von Furstenberg RJ, Belgrader P, Ziraldo SB, Ordonez H, Henning SJ, Wong MH, Snyder MP, Weissman IL, Hsueh AJ, Mikkelsen TS, Garcia KC, Kuo CJ. Non-equivalence of Wnt and R-spondin ligands during Lgr5+ intestinal stem-cell self-renewal. 9 (2017) Nature 545:238-242 PubMed PMID:28467820
Janda CY, Dang LT, You C, Chang J, de Lau W, Zhong ZA, Yan KS, Marecic O, Siepe D, Li X, Moody JD, Williams BO, Clevers H, Piehler J, Baker D, Kuo CJ, Garcia KC. Surrogate Wnt agonists that phenocopy canonical Wnt and β-catenin signalling. (2017) Nature 545:234-237 PubMed PMID:28467818
Keupp K, Beleggia F, Kayserili H, Barnes AM, Steiner M, Semler O, Fischer B, Yigit G, Janda CY, Becker J, Breer S, Altunoglu U, Grünhagen J, Krawitz P, Hecht J, Schinke T, Makareeva E, Lausch E, Cankaya T, Caparrós-Martín JA, Lapunzina P, Temtamy S, Aglan M, Zabel B, Eysel P, Koerber F, Leikin S, Garcia KC, Netzer C, Schönau E, Ruiz- Perez VL, Mundlos S, Amling M, Kornak U, Marini J, Wollnik B. Mutations in WNT1 Cause Different Forms of Bone Fragility.(2013) American Society of Human Genetics 92: 565-574 PubMed PMID:23499309
Bazan JF, Janda CY, Garcia KC. Structural architecture and functional evolution of Wnts. (2012) Developmental Cell 23: 227-232 PubMed PMID:22898770
Janda CY, Waghray D, Levin AM, Thomas C & Garcia KC. (2012) Structural basis of Wnt recognition by Frizzled. (2012) Science 337: 59-64 PubMed PMID:22653731
Over ons lab
De Janda groep is als een kleine groep begonnen in 2018 en is over de jaren uitgegroeid tot haar huidige samenstelling. Door onze expertise en interesse in protein engineering is de Protein Facility van het Máxima onderdeel van onze groep. In ons lab omarmen wij kritisch denken, persoonlijke groei en samenwerking. We waarderen multidisciplinair werken en werken nauw samen met verschillende onderzoeksgroepen zowel in het Máxima als daarbuiten. Om betrouwbaar onderzoek te kunnen doen, hebben wij hoge standaarden voor wetenschappelijke integriteit waarvoor transparantie van essentieel belang is. Daarnaast streven wij ernaar om een diverse en inclusieve groep te zijn waarin iedereen (inclusief alle genderidentiteiten, etniciteiten, geloofsvoorkeuren en overige overtuigingen) zich welkom voelt.