Doel voor onderzoek
Alle vormen van kanker bij kinderen zijn zeldzaam. Voor veel van deze tumoren zijn er maar zeer beperkte modellen beschikbaar om ze in het lab te bestuderen. De modellen die wel bestaan - bijvoorbeeld cellijnen of muizen - komen niet altijd goed overeen met de oorspronkelijke tumor in het lichaam van het kind. Een recenter type onderzoeksmodel om tumoren in het lab te simuleren zijn organoïden. Organoïden van volwassen stamcellen zijn zelforganiserende structuren die in vitro worden gekweekt en het weefsel van oorsprong natuurgetrouw nabootsen. Wanneer we deze techniek gebruiken op zieke en kankerweefsels, kunnen we de tumororganoïden gebruiken als 'avatars' van patiënten, waardoor we individuele reacties op medicijnen kunnen bestuderen.
Van volwassen tumoren zijn al tumor organoïde biobanken van verschillende kankertypes gemaakt die onderzoekers kunnen verkrijgen. In de afgelopen vijf jaar is er binnen het Máxima veel vooruitgang geboekt om ook tumor organoïde modellen voor kinderkanker te genereren. Deze pediatrische tumor organoïde modellen zijn met succes ontwikkeld in verschillende onderzoeksgroepen in het Máxima, en omvatten:
- Wilms tumoren
- Ewing-sarcomen
- Neuroblastomen
- Diffuse midline gliomen
- Kwaadaardige rhabdoïde tumoren
- Craniofaryngiomen
- Hepatoblastomen
- Ependymomen
- Rhabdomyosarcomen.
Verschillende onderzoeksgroepen in het Máxima werken al met organoïden, bijvoorbeeld voor onderzoek naar doelgerichte therapieën en voor high-throughput drug screening. Door het beschikbaar maken van kindertumor organoïde modellen maakt het CMOB ook nieuw fundamenteel onderzoek naar kinderkanker mogelijk, onder andere naar de ontwikkeling en groei van tumoren en het vinden van targets voor nieuwe behandelingen.