Doel voor onderzoek
Na routinediagnostiek is er in de meeste gevallen overtollig materiaal beschikbaar dat gebruikt kan worden voor toekomstig onderzoek. Deze primaire biomaterialen (weefsel, bloed, beenmerg, etc.), afgeleiden daarvan (DNA, RNA) en bijvoorbeeld klinische, genetische en beeldvormende data, worden opgeslagen in de centrale Máxima Biobank, mits er geïnformeerde toestemming is gegeven voor het gebruik ervan. Dankzij dit materiaal kan onderzoek worden gedaan om behandelingen te verbeteren en de overlevingskansen van kinderen te vergroten.
Biobank materiaal en gegevens worden gebruikt door wetenschappers in hun onderzoek. Bijvoorbeeld om te begrijpen hoe verschillende soorten kanker bij kinderen ontstaan en hoe we ze het beste kunnen behandelen. Medische gegevens, waaronder vragenlijsten over de kwaliteit van leven, worden ook opgeslagen in de Biobank. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld de biologie van de tumor koppelen aan hoe goed een bepaalde behandeling werkt, of zien welke kinderen een hoger risico lopen op vermoeidheid. Het onderzoek met weefsel en gegevens uit de Biobank kan de basis leggen voor het verbeteren van behandelplannen en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
Toepassing
Wetenschappers in het Máxima kunnen een verzoek indienen om weefsel en data te gebruiken voor hun onderzoek. Verzoeken worden altijd beoordeeld door de Biobank and Data Access Committee (BDAC), een onafhankelijke commissie die verantwoordelijk is voor de beoordeling van onderzoeksaanvragen.
Wetenschappers van externe instituten gericht op kinderoncologisch onderzoek, kunnen een onderzoeksvoorstel indienen in samenwerking met een onderzoeksgroep of klinisch wetenschapper van het Máxima centrum. Neem contact op met een van onze onderzoeksgroepen om het onderzoeksvoorstel te bespreken, of neem contact op met de Biobank voor meer informatie.