Acute lymfatische leukemie (ALL)
Immunotherapie met daratumumab veilig en actief bij teruggekeerde ALL en LL (Bhatla et al., 2024) Immunotherapie met daratumumab is veilig voor kinderen met teruggekeerde acute lymfatische leukemie (ALL) of lymfoblastair lymfoom (LL) bij wie standaard chemotherapie niet goed meer werkt.
Liso-cel biedt geen verbetering bij kinderen met teruggekeerde leukemie (2024) Behandeling met liso-cel (JCAR017), een vorm van CAR T-celtherapie, werkte bij kinderen met teruggekeerde leukemie niet goed genoeg.
Leukemie-medicijn blijft werken door continu behandelschema (Van der Sluis et al., 2024) Onderzoekers hebben een betere manier gevonden om een belangrijk medicijn in de behandeling voor leukemie, PEGasparaginase, te geven.
Overleving agressieve T cel-leukemie bijna verdubbeld (Raetz et al., 2023) De overleving van kinderen met een agressieve vorm van T cel-leukemie is bijna verdubbeld, van 28% naar 55%.
Sterk verbeterde prognose baby’s met leukemie door immunotherapie (Van der Sluis et al., 2023) Behandeling met immunotherapie is veilig en effectief voor baby’s met leukemie, blijkt uit een nieuwe klinische studie geleid door onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum.
Minder leukemie-recidieven door jaar langer chemo (Pieters et al, 2022) In het ALL-11 behandelprotocol is gekeken naar het effect van een aangepaste behandeling bij specifieke groepen kinderen met leukemie.
Hoog-risico vorm van ALL in kaart gebracht (Den Boer et al., 2021) Kinderen met zeldzame afwijkingen in genen van de zogeheten ABL-klasse hebben een grotere kans om de ziekte terug te krijgen.
Inotuzumab ozogamicine bij terugkerende of niet reagerende ALL (Brivio et al., 2020) Een nieuw medicijn geeft veelbelovende resultaten in een eerste onderzoek bij een klein aantal kinderen.
Acute myeloïde leukemie (AML)
Effectieve behandelopties bij recidief AML (White et al., 2022) Kinderen met Acute Myeloïde Leukemie (AML) met een eerste, refractair recidief of een tweede recidief hebben door een zogenaamde derdelijns behandeling nog een bescheiden maar reële kans op genezing.
ACCELERATE: stimulans voor de ontwikkeling van medicijnen voor kinderen met AML (Pearson et al., 2020) Nieuwe kankermedicijnen die ontwikkeld zijn voor volwassenen zijn niet altijd geschikt voor gebruik bij kinderen, terwijl er wel grote behoefte bestaat aan nieuwe middelen.
Overlevingskans kinderen met acute myeloïde leukemie bijna verdubbeld (Reedijk et al., 2019) Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vonden in een studie dat in Nederland de overlevingskansen bijna verdubbeld zijn in de afgelopen decennia.
FLT3-remmers in de behandeling van AML (Zwaan et al., 2018) Mutaties in het FLT3-gen leiden tot een slechte prognose bij kinderen met AML. Gerichte remming van FLT3 is mogelijk een veelbelovende behandelstrategie.
Kan progressie van voorbijgaande myeloïde ziekte naar AML worden voorkomen in kinderen met het syndroom van Down? (Flasinski et al., 2018) Behandeling met laaggedoseerde cytarabine voorkomt vroegtijdig overlijden door leukemie.
Clofarabine, cytarabine en liposomaal daunorubicine voor recidieve AML (Van Eijkelenburg et al., 2018) Een nieuwe combinatie van chemotherapeutische middelen werd goed getolereerd en vertoonde hoge responspercentages.
Chronische myeloïde leukemie (CML)
Medicijn voor chronische myeloïde leukemie goedgekeurd in de VS (Brivio et al., 2024) De FDA (Food and Drug Administration) heeft het medicijn bosutinib goedgekeurd voor kinderen met chronische myeloïde leukemie (CML) op basis van onderzoek uitgevoerd door het team van prof. dr. Michel Zwaan.
Dasatinib is veilig en actief in pediatrische CML (Gore et al., 2018) Kinderen die het medicijn dasatinib ontvingen lieten snelle en verregaande reacties zien, ook degenen die resistent of intolerant waren voor het medicijn imatinib.
Juveniele myelomonocytische leukemie (JMML)
Medicijn azacitidine veilig voor kinderen met teruggekeerde MDS of JMML (Rubio-San-Simón A, et al., 2023) Azacitidine kan veilig gegeven worden aan kinderen met myelodysplastisch syndroom (MDS) of juveniele myelomonocytische leukemie (JMML) bij wie de ziekte is teruggekeerd. Met name voor JMML lijkt het ook goed te werken.